A
Acoperis
intreaga structura portanta si neportanta (cuprinzand reteaua, grinzile si traversele), destinata acoperirii si protejarii cladirii de agentii atmosferici;
Alunecare de teren
deplasare lina a terenului, fara a intampina rezistenta, in urma unor miscari tectonice sau a eroziunii naturale, determinata de cauze naturale;
Aluviuni
material format din bolovani, mal, nisip, pietris, adus de lichide de provenienta naturala;
Apa de conducta
apa scursa din instalatiile de apa in urma unor avarii accidentale la acestea. Prin instalatii de apa se inteleg urmatoarele: conducte de alimentare cu apa, dotari legate de reteaua de conducte (obiecte sanitare, armaturi etc.), instalatii de incalzire cu apa calda sau abur si instalatii de stingere automata a incendiilor.
Asigurat
persoana fizica sau juridica, nominalizata in contractul de asigurare, care in schimbul platii primei de asigurare se asigura pentru riscurile prevazute in contractul de asigurare. Este obligatoriu ca asiguratul sa aiba un interes asigurabil cu privire la bunurile asigurate in polita.
Avalansa de zapada
masa de zapada care se desprinde de pe coasta unui munte si aluneca la vale.
Avarie accidentala
avarierea sau distrugerea brusca si neprevazuta a unui bun, necesitand repararea sau inlocuirea acestuia, in timpul functionarii acestuia sau in repaos.
Autovehicul
vehicul destinat transportului terestru, cu exceptia celui care circula pe sine, echipat cu motor de propulsie care se deplaseaza pe drum prin mijloace proprii si conform legii este supus inmatricularii. Prin extensie, termenul “autovehicul” include remorcile si semiremorcile, daca acestea fac obiectul asigurarii;
B
Beneficiar
persoana desemnata de asigurat si mentionata in contractul de asigurare, indreptatita sa primeasca despagubirea in cazul producerii riscurilor asigurate. De regula, asiguratul este si beneficiar al despagubirii.
C
Caderea aparatelor de zbor
caderea aparatelor de zbor, dar si parti ale acestora si obiecte transportate de acestea, cu exceptia dispozitivelor explozive.
Carbonizare
descompunere termica in lipsa oxigenului sau in prezenta unei cantitati insuficiente de oxigen;
Cadere de corpuri
caderea accidentala, pe autovehiculul sau obiectul asigurat, a unor corpuri straine (stanci, copaci, stalpi etc.), care nu fac parte din bunul asigurat;
Contractant
persoana care incheie contractul de asigurare pentru asigurarea unor riscuri privindu-l pe asigurat si se obliga fata de asigurator sa plateasca prima de asigurare. Contractantul poate fi in acelasi timp si asigurat si beneficiar al despagubirii.
Contract de asigurare
polita de asigurare impreuna cu conditiile generale de asigurare, conditiile speciale, clauzele, cerere chestionar, raportul inspectiei de risc, specificatiile de asigurare, suplimentele de asigurare, declaratiile facute in scris de asigurat, lista societatilor din strainatate mandatate de asigurator sa regularizeze daunele in tara respectiva;
Cota de prima
valoarea procentului ce se aplica asupra sumei asigurate in vederea stabilirii primei de asigurare anuale.
Cutremur de pamant
seism; miscare puternica si brusca, orizontala, verticala sau de torsiune a scoartei terestre, provocata de dislocari subterane, eruptii vulcanice etc.;
D
Dauna (paguba)
prejudiciul material suferit de asigurat in urma producerii riscurilor asigurate;
Dauna partiala
prejudiciul material suferit de asigurat in urma avarierii vehiculului/ bunului asigurat, astfel incat, prin reparare sau inlocuirea unor parti componente, vehiculul poate fi adus in starea anterioara producerii evenimentului asigurat.
Dauna totala
distrugerea sau pierderea in intregime a bunurilor asigurate, sau in asa mod incat refacerea, repararea, inlocuirea, reconditionarea sau restaurarea partilor componente avariate nu mai este posibila, sau costul acestora depaseste valoarea bunului la data producerii evenimentului asigurat. In cazul autovehiculelor, dauna totala se stabileste in cazul in care costul reparatiilor estimate pe baza de deviz antecalcul sunt egale sau depasesc un anumit procent din suma asigurata a vehiculului inscrisa in polita de asigurare. Acest procent incepe de la 75% si difera de la un asigurator la altul.
Dauna de consecinta
orice prejudiciu indirect aparut ca urmare a producerii unui eveniment asigurat (de exemplu: pierdere de folosinta, pierdere de beneficiu, scaderea valorii dupa reparatie etc.). Daunele de consecinta sunt de regula excluse prin politele de asigurare.
Despagubire
suma pe care asiguratorul o datoreaza asiguratului sau beneficiarului asigurarii, in conformitate cu prevederile contractului de asigurare, pentru pagubele rezultate in urma producerii riscurilor asigurate.
Detinator
persoana inscrisa in cartea de identitate/ certificatul de inmatriculare al autovehiculului asigurat;
Dotari de serie optionale
echipamentele montate pe vehicul, care sunt prevazute de producatorul autovehiculului, care se monteaza in productia de serie pentru acea marca si model de autovehicul, in functie de gradul de echipare al acestuia;
Dotari suplimentare
echipamentele fixe montate pe autovehicul care nu au fost prevazute de producatorul autovehiculului sau care au alte caracteristici decat dotarile optionale, fiind folosite pentru imbunatatirea confortului sau calitatilor autovehiculului (ex. Aparatura audio-video, sistem de alama, car kit comunicatii, DVD navigator, instalatii de aer conditionat, eleroane, jenti turnate, bull-bar, faruri ceata, trape, antene sau oglinzi etc.).
E
Efractie
inlaturarea prin distrugere a oricaror obiecte sau dispozitive ce se interpun intre faptuitor si bunul pe care acesta intentioneaza sa-l sustraga (exemplu: ruperea, spargerea, demontarea dispozitivelor de inchidere ce sunt de natura sa asigure securitatea bunurilor asiguratului);
Eveniment asigurat
eveniment viitor, posibil dar incert, definit in conditiile contractuale, care determina paguba asupra bunului asigurat; orice dauna produsa in mod imprevizibil si accidental care apare in timpul perioadei de asigurare si in urma careia se naste dreptul la despagubire.
Explozie
eliberare brusca si violenta de energie ca urmare a unei reactii fizice sau chimice, insotita de dezvoltare de lucru mecanic intr-un timp foarte scurt; explozia nu trebuie sa fie neaparat urmata de incendiu pentru a fi acoperita de polita de asigurare. Nu se despagubesc exploziile cauzate de dispozitive explozive.
Explozibili
substante si produse care, chiar in cantitate mica, la contactul cu aerul sau cu apa in conditii normale explodeaza sau care explodeza la actiune mecanica sau termica.
F
Fapta ilicita
fapta (actiune sau inactiune) cu caracter contrar normelor legale, cauzatoarea de prejudicii;
Fenomene atmosferice
furtuna, grindina, ploaie torentiala, tornada, tromba de aer, vijelie, uragan;
Forta majora
eveniment imprevizibil si insurmontabil, independent de orice control al partii implicate si care determina imposibilitatea temporara ori definitiva de executare partiala ori totala a obligatiilor contractuale. Forta majora se dovedeste cu documente emise de autoritati publice competente.
Furt
sustragerea de bunuri care s-a produs prin patrunderea in spatiul apartinand asiguratului.
Furtuna
perturbatie atmosferica naturala, manifestata inclusiv prin vant cu viteza cuprinsa intre 90 km/ h si 118 km/ h inclusiv;
Fransiza
suma fixa sau procent din suma asigurata ori aplicat la valoarea daunei, care ramane exclusiv in sarcina asiguratului si care se scade din despagubirea datorata pentru fiecare eveniment asigurat.
G
Greutatea stratului de zapada/ gheatagreutatea stratului de zapada/ gheata
strat de gheata/ zapada, acumulat intr-o perioada scurta de timp, care poate determina inzapeziri, rupturi de arbori, prabusiri ale acoperisurilor, cablurilor electrice etc.
Greva
incetarea, colectiva si voluntara, de catre salariati, a muncii, hotarata in conditiile legii;
Grindina
precipitatie atmosferica formata din particule de gheata.
Grupe de bunuri
ansamblu de bunuri apartinand uneia sau mai multor clase/ categorii, asigurate impreuna la o valoare complexiva;
I
Incendiu
ardere cu flacara deschisa (foc) care s-a produs in absenta unei vetre destinate acestui scop sau a iesit din vatra, avand forta de a se extinde prin propria sa putere. Efectul caldurii intr-un scurt circuit la instalatia electrica a autovehiculului nu se considera incendiu decat daca este urmat de flacara deschisa. Unii asiguratori acopera si carbonizarea, parlirea, topirea si/ sau degajarea de fum/ gaze/ vapori (cu sau fara flacara); De regula, se considera ca fiind daune de foc inclusiv cele provocate de apa/ alte substante folosite pentru stingerea incendiului ori pentru impiedicarea declansarii acestuia.
Incombustibilitate
substante si produse care la temperatura de 750 grade Celsius nu provoaca flacara sau reactie exotermica;
Indemnizatie/despagubire
suma pe care asiguratorul o achita asiguratului/ beneficiarului la aparitia riscului asigurat, ca urmare a producerii evenimentului asigurat;
Infiltratie
patrunderea apei – din sol sau prin acoperisuri, terase sau pereti, prin capilaritae sau gravitatie, prin pori, fisuri sau neetansietati – care produce umezirea, patarea sau igrasia pardoselilor, tavanelor sau peretilor cladirii;
Instalatii speciale
echipamente care modifica esential caracteristicile, structura sau destinatia autovehiculului (platforme pentru transport marfuri, furgoane, recipienti cisterna, suprastructuri de inchidere a caroseriei, instalatii frigorifice, dotari specifice autosanitarelor si autolaboratoarelor etc.). Atentie: aceste instalatii speciale trebuie declarate inainte de emiterea politei.
Inspectie de risc
vizualizarea si verificarea starii generale a autovehicului/ bunurilor asigurate; in cazul autovehiculelor se efectueaza fotografii si se completeaza raportul de inspectie de risc, in care se consemneaza: dotarile, starea de intretinere, conformitatea documentelor de identitate ale vehiculului cu datele inscrise pe autovehicul.
Inundatie
acoperirea unei portiuni de uscat cu apa, ca urmare a revarsarii peste margini a cursurilor sau bazinelor de apa, a ruperii digurilor sau malurilor sau a unei ingustari bruste si neasteptate a cursului sau ca urmare a unor precipitatii abundente, topirii ghetii sau zapezii.
Inundatie de la vecini
umezirea sau aparitia unor scurgeri de apa dintr-o inundatie produsa intr-un spatiu invecinat, care nu apartine asiguratului, situat la acelasi etaj sau la un etaj superior.
L
Locuinte
cladirile si alte constructii cu destinatie locativa, dependintele acestora si constructiile anexe (exclusiv valoarea terenului). Se considera ca fiind parte a constructiei: conductele de alimentare si de canalizare interioare, obiectele sanitare, instalatia electrica a constructiei, corpurile de iluminat inglobate in constructie, materialele de placare fixate pe pereti, pardoseala, tavan, tavanele false.
Limita raspunderii
limita maxima (suma) pana la care asiguratorul raspunde in cazul producerii evenimentelor asigurate;
P
Perioada de asigurare
intervalul de timp in care asiguratorul acopera riscurile asigurate, cuprins intre ora 00:00 a zilei in care contractul de asigurare intra in vigoare si ora 24:00 a ultimei zile a perioadei pentru care s-a incheiat asigurarea si s-au platit primele de asigurare.
Perioada de gratie
intervalul de timp in care prima sau rata de prima scadenta poate fi achitata fara ca situatia contractului de asigurare sa se modifice in acest interval;
Planseu
ansamblul elementelor care constituie separarea orizontala intre etajele cladirii, excluzand pardoselile si plafoanele.
Ploaie torentiala
precipitatie care incepe si se sfarseste brusc, cu schimbari subite ale intensitatii;
Polita de asigurare
documentul semnat de asigurator si asigurat, cuprinzand datele de identificare ale acestora, obiectul asigurarii, sume asigurate, prime de asigurare, termene de plata ale primei de asigurare, fransize, alte elemente care probeaza incheierea contractului de asigurare;
Prejudiciu
efectul negativ suferit de o terta persoana pagubita;
Prim risc absolut
forma de asigurare prin care asiguratorul despagubeste in limita sumei respective inscrisa in polita, fara aplicarea regulii proportionalitatii.
Prima de asigurare
suma platita de asigurat sau de contractantul asigurarii in schimbul asumarii de catre asigurator a obligatiei de plata a despagubirii/ indemnizatia de asigurare la producerea riscurilor acoperite;
Prabusire de teren
surpare brusca a terenului, din cauze naturale;
Proportionalitate
principiu aplicat in situatia in care suma asigurata inscrisa in polita este mai mica decat valoarea bunului respectiv la momentul producerii evenimentului asigurat; conform acestui principiu, asiguratorul are dreptul sa reduca valoarea despagubirii proportional cu procentul rezultat in urma raportului dintre suma asigurata in polita si valoarea reala.
R
Risc asigurat
evenimentul viitor, posibil dar incert, mentionat in conditiile de asigurare, la producerea caruia asiguratorul se obliga sa plateasca despagubirea;
Riscuri politice
paguba materiala produsa bunurilor asigurate in timpul grevelor, revoltelor si tulburarilor civile;
S
Suma asigurata
suma maxima prevazuta in contractul de asigurare in limita careia asiguratorul plateste despagubirea la producerea riscului acoperit.
Supliment de asigurare
act aditional incheiat intre asigurator si asigurat care modifica sau completeaza contractul de asigurare.
T
Trasnet
descarcarea electrica luminoasa care se produce intre un nor si sol sau obiecte aflate pe sol, pagubele producandu-se prin transferul nemijlocit al efectului asupra bunului asigurat, chiar daca trasnetul nu a fost urmat de incendiu;
Tornada
curent de aer sub forma de vartej cu axa verticala sau putin inclinata, in contact atat cu solul cat si cu norii, cu un diametru de peste 10 metri, in relatie cu o furtuna insotita de fulgere;
Tromba de aer
curent de aer sub forma de vartej cu axa verticala sau putin inclinata, in contact cu solul, cu un diametru de cel putin o jumatate de metru si maxim 10 metri, ce se formeaza in conditii de soare, pe o vreme linistita sau moderata.
Tulburari civile
manifestatii violente, neorganizate, prelungite, neinsotite de actiuni militare, la care participa o masa mare de oameni avand un scop general, care ameninta sau comit acte de violenta si distrug proprietati.
Terorism
o actiune, inclusiv dar nefiind limitata la folosirea fortei sau a violentei si/ sau a amenintarii cu aceasta, al oricarei persoane sau grup de persoane, care fie actioneaza pe cont propriu or in numele si/ sau in conexiune cu oricare organizatie sau guvern, comisa pentru scopuri politice, religioase, ideologice sau alte scopuri similare, inclusiv intentia de a influenta un guvern si/ sau inducerea unor amenintari publice in acest scop.
U
Uragan
perturbatie atmosferica naturala, manifestata inclusiv prin vant cu viteza mai mare de 118 km/h;
Uzura
deprecierea calitatilor unui autovehicul/ bun asigurat, stabilita in functie de vechime, intrebuintare si starea de intretinere a acestuia.
Utilizator
persoana fizica sau juridica ce foloseste autovehiculul in baza unui contract (leasing, inchiriere, comodat etc.)
V
Valoare de piata
pretul de pe piata locala ce ar putea fi obtinut prin vanzarea autovehiculului asigurat in starea in care se afla acesta anterior producerii riscului asigurat, in conditiile unei piete neafectate de cazuri de forta majora; in lipsa unei piete locale se va lua in consideratie piata cea mai apropiata unde se comercializeaza autovehicule similare;
Valoare de nou
valoarea de comercializare a autovehiculelor noi la data incheierea asigurarii (stabilita conform facturilor, cataloagelor sau listelor de preturi communicate de producatori);
Valoare reala
valoarea obtinuta prin scaderea uzurii din valoarea de nou; se obtine prin aplicarea coeficientului de uzura (conform grilei de evaluare a fiecarui asigurator) asupra valorii de nou a autovehiculului;
Vandalism
actul comis intentionat si nejustificat de o persoana sau grup de persoane prin care se aduc pagube materiale bunurilor asigurate;
Vijelie
perturbatie atmosferica naturala, manifestata inclusiv prin vant cu viteza cuprinsa intre 60 km/h si 90 km/ h, inclusiv;
Vehicul
perturbatie atmosferica naturala, manifestata inclusiv prin vant cu viteza cuprinsa intre 60 km/h si 90 km/ h, inclusiv;