Intrebari utile

intrebari teasiguri

Diverse

Se plateste T.V.A. pentru politele de asigurare?

Nu, nu se plateste. Primele de asigurare nu sunt purtatoare de TVA.

Doresc sa mi se aduca polita, cand si cum platesc?

Polita iti va fi trimisa prin curier, iar plata se va efectua in numerar prin plata ramburs sau prin ordin de plata.

Pot fi aduse modificari la polita de asigurare dupa ce a fost emisa?

Se pot aduce modificari la polita de asigurare oricand in cursul valabilitatii acesteia pentru majorari de sume asigurate, reevaluari, schimbare de adresa si altele.

RCA

Ce este asigurarea RCA?

RCA: asigurarea de raspundere civila auto, este o asigurare obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule si acopera daunele produse din vina proprie unui tert, nu acopera daunele produse autovehiculului propriu.

Ce se despagubeste?

Se despagubesc avariile sau distrugerile cauzate bunurilor de catre autovehiculul asigurat, precum si vatamarile corporale si/sau decesul persoanelor implicate in accident dar care nu sunt direct responsabile de aceasta, si nu se vor despagubi avarii sau distrugeri produse autovehiculului si bunurilor apartinand celui vinovat de accident.

Care sunt limitele de despagubire?

    Limitele de despagubire pe anii 2012 si 2013 sunt:
  • pana la 5 milioane euro pentru vatamari corporale si deces (indiferent de numarul persoanelor prejudiciate);
  • pana la 1 milion de euro pentru pagube materiale.

Daca doresc sa vand masina pentru care polita RCA este inca valabila, primesc banii inapoi?

Da. In cazul in care pe perioada de valabilitate a politei nu s-au platit daune sau nu se datoreaza despagubiri, vei primi inapoi banii pentru lunile ramase in polita.

Am nevoie de asigurare auto daca calatoresc in afara tarii?

Da. Este vorba de asigurarea Carte Verde, care incepand din ianuarie 2007 este inclusa in polita RCA, pentru tarile membre UE plus Elvetia, Andora si Croatia. Exista 45 de tari care folosesc sistemul de Carte Verde, unii asiguratori acopera doar tarile specificate mai sus altii ofera acoperire si pentru altele. Este recomandat sa te informezi de acoperirea politei RCA detinute inainte de a calatori in tari din afara UE , Elvetia, Andora si Croatia.

Ce este sistemul bonus malus?

Bonus malus este un sistem introdus in Ianuarie 2010 in urma caruia un sofer ce nu a produs accidente in anii precedenti va beneficia de o reducere a primei platite. In cazul in care asiguratul a fost implicat in unul sau mai multe accidente in anul precedent, acesta va plati o prima considerabil mai mare. Acest sistem a fost introdus pentru a spori grija si atentia soferilor in a evita accidentele, tariful RCA putand ajunge pana la 200% in cazul producerii a mai multe accidente pentru care au fost platite daune.

De ce exista asa mari diferente de tarife intre societatile de asigurare?

Odata cu intrarea in U.E. piata asigurarilor a devenit libera, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret: in functie de polita lor de pret, de costuri, de dorinta de a acapara o anumita cota de piata,etc . Conditiile generale sunt aceleasi peste tot, sumele maxim asigurate la fel, ce difera practic este pretul si numele care apare pe polite.

Ce este constatul amiabil?

Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii:exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg. Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nemaifiind necesara implicarea politiei.In cazul in care partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.

Ce avantaj am daca am Rca si Casco la aceeasi societate?

Avantajul este ca vei beneficia de extinderea asigurarii casco si pentru riscul de furt si avarii gratis, in afara teritoriului Romaniei.

Care este amenda pentru lipsa RCA-ului?

Amenda este de 1000 lei sau 500 lei in 48 ore, plus retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare pana la incheierea unei polite. In caz de accident situatia este mai grava, pentru ca se adauga plata despagubirilor.

Cand intra polita in valabilitatea?

Daca masina urmeaza sa se ridice de la un dealer auto (masina noua), polita intra in valabilitate in aceeasi zi, daca nu, cel mai devreme a doua zi.

Masina e in leasing, ce tarif se percepe, de persoana fizica sau juridica?

Daca masina e in leasing verificati daca aveti dvs dreptul sa incheiati polita RCA. Apoi e bine de stiut ca unele societati percep tarif de persoana fizica daca utilizatorul este o pesoana fizica.

Am fost lovit de un autotusim ce nu avea RCA. Ce fac?

In cazul in care nu ai incheiata o asigurare CASCO, trebuie sa te adresezi Fondului de Protectie a Victimilor Strazii, fond administrat de BAAR.

Care e perioada minima de incheiere pentru o polita RCA?

Perioada minima este de 6 luni,cu exceptia masinilor ce urmeaza sa aiba numere rosii-in acest caz se poate incheia si pe o luna!

In ce tari este valabila polita RCA cu Cartea Verde?

In toata tarile din U.E. Atentie insa, daca intentionati sa calatoriti mai des in tari non UE, sunt cateva societati care au in standard aceste tari. Contacteza-ne pentru mai multe detalii.

Reducerea pentru pensionari, cat este si pe baza cui se ofera?

Reducerea pentru pensionari difera de la o societate la alta, poate fi intre 20% si 50 %. Se ofera pe baza talonului de pensie care trebuie anexat la polita ce ramane la asigurator.

Se poate incheia RCA pentru masinile inmatriculate in alta tara?

Din pacate nu, tuturor societatilor de asigurare din Romania le este interzis sa incheie RCA pentru masinile inmatriculate in alte tari.

Tocmai am cumparat o masina la mana a doua, am nevoie de RCA?

Desigur, odata semnat contractul de vanzare cumparare veche polita isi inceteaza valabilitatea.Pentru a putea circula si pentru a putea inmatricula masina ai nevoie de o noua asigurare RCA pe numele noului proprietar. Daca numarul de inmatriculare se schimba , se face fara el, numarul de identificare fiind cel mai important.

Casco

Cine poate sa incheie o asigurare CASCO?

Asigurarea CASCO poate fi incheiata de catre orice cetatean roman sau strain rezident in Romania precum si de catre persoanele juridice.In momentul incheierii politei CASCO autovehiculul trebuie sa fie inmatriculat in Romania si sa aiba inspectia tehnica efectuata.

Ce autovehicule se pot asigura?

Se pot asigura autovehicule, vehicule pentru transporturi terestre de bunuri sau persoane, precum si altele, construite si echipate pentru diverse destinatii speciale. Remorcile si semiremorcile se pot asigura separat.

Care sunt riscurile asigurate pentru asigurarea autovehiculelor pentru avarii si furt?

  • pagubele provocate autovehiculului de ciocniri, loviri, rasturnari, zgarieri, caderi (inclusiv cu prilejul transbordarii), caderea unor corpuri pe autovehicul;
  • furtul autovehiculului sau al unor parti componente ori piese ale acestuia, precum si pentru pagubele provocate acestuia ca urmare a furtului sau tentativei de furt;
  • pagubele produse autovehiculului de incendiu, explozie, afumare, patare, carbonizare sau diverse distrugeri, ca urmare a incendiilor;
  • pagubele produse autovehiculului de inundatii, uragan, cutremur, prabusire sau alunecare de teren, ploaie torentiala, grindina, trasnet, greutatea stratului de zapada sau gheata, avalansa de zapada, actiunea mecanica a apelor curgatoare sau a obiectelor purtate de ape;
  • pagubele produse dotarilor suplimentare montate la autovehicul, declarate de Asigurat in cererea-chestionar, a caror valoare este inclusa in suma asigurata a autovehiculului, numai daca aceste pagube au rezultat ca urmare a producerii riscurilor asigurate;
  • pagubele produse ca urmare a riscurilor asigurate partilor componente sau pieselor autovehiculului in timp ce acestea se aflau demontate in vederea efectuarii reparatiei sau intretinerii;
  • pagubele produse autovehiculului ca urmare a masurilor luate pentru salvarea lui;
  • cheltuielile efectuate in vederea transportului autovehiculului avariat la atelierul de reparatii care poate efectua reparatia, cel mai apropiat de locul accidentului, sau la locul de adapostire al autovehiculului, daca acesta nu poate fi deplasat prin forta proprie.

Care riscuri sunt excluse din asigurare?

    Nu sunt cuprinse in asigurare si, deci nu se acorda despagubiri pentru:
  • pagubele cauzate autovehiculului de intretinerea necorespunzatoare sau de o utilizare improprie destinatiei acestuia, cele cauzate prin intrebuintare, functionare, uzare ori ca urmare a defectelor de fabricatie ale materialului sau pieselor (inclusiv amplasarea gresita), influentei temperaturii asupra motorului autovehiculului (de exemplu ca urmare a inghetarii apei din instalatia de racire), precum si cele produse motorului, cutiei de viteze sau diferentialului ca urmate a lipsei sau insuficientei ungerii ori supraincalzirii;
  • pagubele produse anvelopelor ori camerelor prin taiere, intepare, explozie, cu exceptia cazurilor cand aceste pagube au rezultat ca urmare a producerii unor riscuri asigurate insusi autovehiculului;
  • pagubele produse prin actiunea curentului electric asupra oricaror componente ale instalatiei electrice;
  • pagubele produse dotarilor suplimentare montate la autovehicul, daca nu au fost declarate de Asigurat in cererea-chestionar si valoarea acestora nu a fost inclusa in suma asigurata a autovehiculului;
  • pagubele de orice fel produse autovehiculului ca urmare a patrunderii cu acesta in locuri inundate;
  • pagubele indirecte (de exemplu: reducerea valori autovehiculului dupa reparatie, pierderi cauzate de lipsa folosintei autovehiculului, etc.);
  • partea din paguba care s-a marit ca urmare a neluarii masurilor pentru limitarea acesteia;
  • pagubele produse acelor parti componente ale autovehiculului ce erau avariate la incheierea asigurarii si sunt mentionate in raportul de inspectie al acestuia, care nu au fost remediate de Asigurat si constatate de Asigurator pana la data producerii riscului asigurat;
  • inlocuirea anumitor piese avariate ale caroseriei autovehiculului asigurat, aflat in perioada de garantie,pentru remedierea carora, desi reparatia este tehnic posibila si nu afecteaza siguranta circulatiei,unitatea reparatoare impune inlocuirea piesei in scopul mentinerii garantiei;
  • pagubele produse oricarui subansamblu sau parti componente ale autovehiculului prin nerespectarea normelor privind incarcarea amararea marfii pe timpul transportului;
  • pagubele produse pieselor de rezerva, huselor, prelatelor (cu exceptia celor montate la autovehiculele cu coviltir), combustibililor sau oricaror altor bunuri existente in autovehicule;
  • pagubele cauzate atat exteriorului cat si interiorului autovehiculului, de actiunea substantelor corozive;
  • pagubele cauzate de incendiu sau explozie produse prin folosirea flacarii deschise, inclusiv la repararea autovehiculului;
  • pagubele produse autovehiculului in timpul sau ca urmare a transportarii, tractarii, remorcarea acestuia;
  • cheltuielile facute pentru remedierea unor reparatii nereusite, precum si cele pentru transformarea sau imbunatatirea autovehiculului in comparatie cu starea lui anterioara producerii riscului asigurat;
  • cazul in care Asiguratul nu a instiintat in scris Asiguratorul, in termenul prevazut in ontractul de asigurare si a procedat la repararea autovehiculului fara acordul Asiguratorului, inainte ca reprezentantul acestuia sa efectueze constatarea pagubei;
  • pagubele produse autovehiculului de: razboi(declarat sau nu), invazie sau actiunea unui dusman extern, razboi civil, revolutie, rebeluine, insurectie, dictatura militara, conspiratie, greve, tulburari civile, terorism;
  • explozie atomica, radiatii sau infestari radioactive ca urmare a folosirii energiei atomice sau materialelor fisionabile;
  • poluare sau contaminare de orice natura si din orice cauza;
  • pagubele produse autovehiculului, in cazurile in care:
  • accidentul a fost produs cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul conducerii autovehiculului sub influenta bauturilor alcoolice, precum si in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni, chiar daca aceste fapte nu s-au produs pe astfel de drumuri, sau in timpul comiterii altor infractiuni;
  • accidentul a fost produs in timpul cat autorul infractiunii incearca sa se sustraga de la urmarire;
  • autovehiculul nu avea certificat de inmatriculare valabil sau o autorizatie de circulatie valabila;
  • in momentul accidentului, autovehiculul era condus sau actionat de o persoana fara permis de conducere valabil pentru categoria respectiva de autovehicule, ori dupa ce permisul de conducere I-a fost retras, anulat sau retinut in vederea anularii, ori ca urmare a suspendarii dreptului de a conduce
    Prevederile de la ultimele doua alineate nu se aplica daca autovehiculul asigurat era furat
  • furtul sau tentativa de furt, daca la politie nu s-a inregistrat o reclamatie in acest sens, precum si in cazul in care la comiterea furtului sau a tentativei de furt au luat parte persoane din familia Asiguratorului-persoana fizica, ori in cazul Asiguratului-persoana juridica, prepusii acesteia;
  • cazurile in care Asiguratul a incredintat, cu consimtamantul sau, autovehiculul asigurat unei persoane care, refuza sa i-l restituie;
  • cazurile in care persoana cuprinsa in asigurare a favorizat producerea riscurilor asigurate sau a diminuat posibilitatea de reducere a urmarilor acestora.

Cum se stabilesc sumele asigurate ?

Autovehiculele se asigura la valoarea reala a acestora la data incheierii sau reinnoirii asigurarii. Valoarea reala a autovehiculului reprezinta valoarea de comercializare din nou la data asigurarii (conform facturilor, cataloagelor sau listelor de preturi).

Cum se incheie polita?

Polita de asigurare se incheie in baza declaratiilor Asiguratului din cererea-chestionar, numai dupa efectuarea de catre reprezentantul Asiguratorului a inspectiei de risc a autovehiculului (constatarea starii autovehiculului la incheierea asigurarii).
Cererea-chestionar, raportul de inspectie al autovehiculului, impreuna cu anexele la polita, clauzele si orice alte declaratii facute in scris de Asigurat, fac parte integranta din polita. La incheierea politei de asigurare, solicitantul trebuie sa prezinte actele originale ale autovehiculului: certificatul de inmatriculare si cartea de identitate, in cazul autovehiculelor noi, achizitionate direct de la producatorii sau dealerii din Romania, polita se poate incheia si in baza facturii de cumparare si a autorizatiei provizorii de circulatie.
Asigurarea se considera incheiata prin emiterea de catre Asigurator a politei de asigurare si plata primei de asigurare, respectiv a primei rate de prima, de catre Asigurat si este valabila exclusiv pentru autovehiculele si riscurile specificate in polita.

Ce acte trebuie sa prezint la inspectia de risc?

La inspectie este necesar sa prezentati actele masinii (carte de identitate vehicul si talon), 2 chei originale si actele de identitate ale proprietarului (buletin si permis de conducere).

Polita Casco este valabila pentru oricine conduce masina mea?

Da, asigurarea CASCO poate fi valabila indiferent de persoana care conduce vehiculul. In caul unora dintre societati trebuie mentionata acest lucru la incheierea politei, in special in cazul in care celelate persoane au varsta mai mica de 25 de ani.

Locuinte

Ce este asigurarea de locuinte si bunuri?

Aceasta este un contract prin care va protejati locuinta si/sau bunurile impotriva riscurilor convenite cu asiguratorul.

La ce suma sa-mi asigur locuinta?

    Pentru a va asigura locuinta si bunurile la o suma reala trebuie sa aveti in vedere doua aspecte:
  • Continutul locuintei: incercati sa calculati cat v-ar costa sa inlocuiti tot ceea ce aveti in casa in cazul in care acestea ar fi distruse. Probabil veti fi surprins de cat de mult valoreaza continutul casei dumneavoastra.
  • Valoarea constructiei: in cazul producerii evenimentului asigurat casa/locuinta dumneavoastra va trebui renovata sau reconstruita, ceea ce implica multe costuri. Evaluarea corecta a acestora va ajuta sa va asigurati proprietatea la o suma reala.

Cine poate sa asigure o locuinta?

Asiguratorul asigura cladirile si alte constructii detinute de Asigurat persoana fizica, in calitate de proprietar, chirias, administrator, custode sau alta calitate stabilita legal precum si cheltuielile pentru o parte sau pentru toate riscurile prevazute in functie de optiunea Asiguratului.

Ce se intelege prin cladiri si alte constructii avand destinatia de locuinta?

Prin "locuinta" in general se intelege: in cazul gospodariilor din mediul urban sau rural, casa, vila, cabana sau alta constructie destinata locuirii permanente sau temporare (casa de vacanta), avand dotarile necesare acestui scop, iar in cazul blocurilor, apartamentul.

Se asigura bijuteriile prin asigurarea de baza?

Depinde de valoarea bijuteriilor si de compania de asigurare. Sunt companii la care bijuteriile pana la o anumita valoare sunt asigurate prin polita de baza. In caz contrar ele se asigura la cererea asiguratului in schimbul unei prime suplimentare. Anumite companii impun masuri de protectie suplimentare pentru asigurarea bijuteriilor, cum ar fi: sistem de alarma antiefractie, seif etc.

Cand se considera o asigurare incheiata?

Asigurarea se considera incheiata prin emiterea de catre Asigurator a politei de asigurare si incasarea primelor de asigurare si este valabila exclusiv pentru cladirile, cheltuielile si riscurile specificate in polita.

Cand incepe si cand se termina raspunderea asiguratorului?

Raspunderea Asiguratorului incepe cel mai devreme in ziua urmatoare datei emiterii politei si incasarii primei de asigurare si inceteaza in ultima zi din perioada pentru care s-a incheiat asigurarea. In cazul emiterii de suplimente de asigurare la polita existenta raspunderea Asiguratorului incepe in ziua urmatoare datei emiterii suplimentului si inceteaza o data cu polita la care acesta este anexat, sau in ultima zi de valabilitate a suplimentului daca prin acesta s-a extins valabilitatea politei emise initial.

Cum se achita primele de asigurare?

Primele de asigurare se achita anticipat si integral sau in rate, din care prima rata se plateste inainte de intrarea in vigoare a politei, iar urmatoarele anterior datelor scadente mentionate in aceasta. Numarul si cuantumul ratelor sunt cele inscrise in polita de asigurare.

Calatorii

Ce este asigurarea medicala de calatorie?

In cazul acestei polite, asiguratorul plateste cheltuielile medicale sau de repatriere ca urmare a accidentarii imbolnavirii sau decesului asiguratului in timpul deplasarii in strainatate.Contractul de asigurare se incheie inainte ca asiguratul sa paraseasca tara, iar prima de asigurare trebuie platita integral, dupa care se va emite polita de asigurare. Asigurarea medicala poate fi incheiata de persoanele fizice sau juridice cu domiciliul in Romania.

Cum procedam in cazul unui eveniment?

In cazul produceri unuia din evenimentele asigurate, trebuiesc urmate cu strictete procedurile indicate de compania de asigurari. Primul lucru care trebuie facut este contactarea centrului de asistenta la numerele de telefon oferite de asigurator si prezentarea cu detalii complete a accidentului sau a bolii. Acesta va indruma asiguratul la cel mai apropiat spital sau institutie medicala autorizata, care poate ajuta in cazul prezentat.

Ce acopera asigurarea medicala de calatorie?

Acestea sunt cheltuielile acoperite de majoritatea asiguratorilor:
  • tratament ambulatoriu;
  • medicamente prescrise de medicul avizat
  • spitalizarea (daca are loc intr-o institutie recunoscuta si recomandata de asigurator)
  • interventii chirurgicale (doar in caz de urgenta)
  • cheltuieli de transport
  • tratament stomatologic de urgenta (de obicei in polita este stipulata o suma de despagubire maxima)
  • repatrierea

Cum se ramburseaza sumele platite?

In cazul in care asiguratul plateste direct sumele necesare acoperiri acestor cheltuieli, rambursarea se va face pe baza documentelor solicitate de asigurator. Acesta va trebui contactat intr-o perioada de timp cat mai scurta (de obicei intre 5 si 15 zile) de la intoarcerea in tara. In acest caz asiguratul va accepta exercitarea dreptului asiguratorului de a examina pe asigurat la o clinica din tara in care s-a incheiat contractul. Nu se ramburseaza cheltuielile facute in zone geografice sau perioade de timp care nu sunt inscrise in polita si nici cele pentru tratamente sau interventii efectuate in cazul unor boli sau afectiuni avute inaintea incheierii politei.

Pe ce perioada se poate incheia asigurarea medicala?

Asigurarea medicala de calatorii in strainatate se poate incheia pe maximum 12 luni.Polita este valabila pe perioada de timp inscrisa (intre 2 si 365 de zile) si pe zona geografica stabilita.

Tip auto
Marca
Vehiculul este
Nr. Inmatriculare
Mod de completare (exemplu) : CT03AGS
Capacitate cilindrica
Putere (KW)
Masa maxima (kg)