RCA: asigurarea de raspundere civila auto, este o asigurare obligatorie pentru toti posesorii de autovehicule si acopera daunele produse din vina proprie unui tert, nu acopera daunele produse autovehiculului propriu.
Se despagubesc avariile sau distrugerile cauzate bunurilor de catre autovehiculul asigurat, precum si vatamarile corporale si/sau decesul persoanelor implicate in accident dar care nu sunt direct responsabile de aceasta, si nu se vor despagubi avarii sau distrugeri produse autovehiculului si bunurilor apartinand celui vinovat de accident.
Limitele de despagubire pe anii 2012 si 2013 sunt:
- pana la 5 milioane euro pentru vatamari corporale si deces (indiferent de numarul persoanelor prejudiciate);
- pana la 1 milion de euro pentru pagube materiale.
Da. In cazul in care pe perioada de valabilitate a politei nu s-au platit daune sau nu se datoreaza despagubiri, vei primi inapoi banii pentru lunile ramase in polita.
Da. Este vorba de asigurarea Carte Verde, care incepand din ianuarie 2007 este inclusa in polita RCA, pentru tarile membre UE plus Elvetia, Andora si Croatia. Exista 45 de tari care folosesc sistemul de Carte Verde, unii asiguratori acopera doar tarile specificate mai sus altii ofera acoperire si pentru altele. Este recomandat sa te informezi de acoperirea politei RCA detinute inainte de a calatori in tari din afara UE , Elvetia, Andora si Croatia.
Bonus malus este un sistem introdus in Ianuarie 2010 in urma caruia un sofer ce nu a produs accidente in anii precedenti va beneficia de o reducere a primei platite. In cazul in care asiguratul a fost implicat in unul sau mai multe accidente in anul precedent, acesta va plati o prima considerabil mai mare. Acest sistem a fost introdus pentru a spori grija si atentia soferilor in a evita accidentele, tariful RCA putand ajunge pana la 200% in cazul producerii a mai multe accidente pentru care au fost platite daune.
Odata cu intrarea in U.E. piata asigurarilor a devenit libera, fiecare societate avand astfel dreptul sa stabileasca propriul pret: in functie de polita lor de pret, de costuri, de dorinta de a acapara o anumita cota de piata,etc . Conditiile generale sunt aceleasi peste tot, sumele maxim asigurate la fel, ce difera practic este pretul si numele care apare pe polite.
Constatul amiabil creaza cadrul juridic prin care se simplifica procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce indeplinesc urmatoarele conditii:exista cel mult 2 vehicule implicate, nu exista daune corporale si cele 2 parti se inteleg. Prin urmare solutionarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nemaifiind necesara implicarea politiei.In cazul in care partile nu se inteleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmeaza procedura clasica.
Avantajul este ca vei beneficia de extinderea asigurarii casco si pentru riscul de furt si avarii gratis, in afara teritoriului Romaniei.
Amenda este de 1000 lei sau 500 lei in 48 ore, plus retinerea talonului si a placutelor de inmatriculare pana la incheierea unei polite. In caz de accident situatia este mai grava, pentru ca se adauga plata despagubirilor.
Daca masina urmeaza sa se ridice de la un dealer auto (masina noua), polita intra in valabilitate in aceeasi zi, daca nu, cel mai devreme a doua zi.
Daca masina e in leasing verificati daca aveti dvs dreptul sa incheiati polita RCA. Apoi e bine de stiut ca unele societati percep tarif de persoana fizica daca utilizatorul este o pesoana fizica.
In cazul in care nu ai incheiata o asigurare CASCO, trebuie sa te adresezi Fondului de Protectie a Victimilor Strazii, fond administrat de BAAR.
Perioada minima este de 6 luni,cu exceptia masinilor ce urmeaza sa aiba numere rosii-in acest caz se poate incheia si pe o luna!
In toata tarile din U.E. Atentie insa, daca intentionati sa calatoriti mai des in tari non UE, sunt cateva societati care au in standard aceste tari. Contacteza-ne pentru mai multe detalii.
Reducerea pentru pensionari difera de la o societate la alta, poate fi intre 20% si 50 %. Se ofera pe baza talonului de pensie care trebuie anexat la polita ce ramane la asigurator.
Din pacate nu, tuturor societatilor de asigurare din Romania le este interzis sa incheie RCA pentru masinile inmatriculate in alte tari.
Desigur, odata semnat contractul de vanzare cumparare veche polita isi inceteaza valabilitatea.Pentru a putea circula si pentru a putea inmatricula masina ai nevoie de o noua asigurare RCA pe numele noului proprietar. Daca numarul de inmatriculare se schimba , se face fara el, numarul de identificare fiind cel mai important.