Asigurare RCA

Află mai multe despre asigurarea RCA

Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau vătămările corporale suferite. Toți proprietarii de autovehicule trebuie obligatoriu să încheie o asigurare de răspundere civilă auto (RCA) și să plătească toate primele de asigurare aferente Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situația materială a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte, chiar dacă cel care a produs paguba ar putea sau nu să plătească despăgubiri).

Ce trebuie să știi despre asigurarea RCA?

Valabilitate RCA – pe teritoriul României, teritoriul statelor membre ale Spațiului Economic European precum și Elveția, Andorra și Croația și pe teritoriul statelor în care nu există birou național și care leagă direct două țări membre. Despăgubiri suportate pe asigurarea RCA: vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial, pagube materiale, pagube consecința a lipsei de folosință a vehiculului avariat, cheltuieli de judecata efectuate de către persoana prejudiciată.

Limitele de despăgubire acordate de asigurători pentru daunele produse pe teritoriul României sunt stabilite prin Norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor la următoarele valori:

Pentru anul 2022:

  • pentru pagube materiale – 1.220.000 EUR/eveniment;
  • pentru vătămări corporale și deces – 6.070.000 EUR/eveniment;

Limitele de despăgubire acordate de asigurători pentru daunele produse în afara teritoriului României sunt stabilite în conformitate cu legislația în vigoare din statul pe teritoriul căruia s-a produs accidentul de vehicul și cu cel mai mare nivel de despăgubire dintre cel prevăzut în legislația respectivă și cel prevăzut în contractul de asigurare.

Află mai multe despre daune

Ce faci în cazul producerii unui accident/avarii?

  • Accident fără vătămări corporale

A avut loc un accident. Din fericire, nimeni nu a pățit nimic, însă mașina este lovită. În acest caz, cel mai important lucru este să te deplasezi într-un loc sigur, evitând pericolele suplimentare sau producerea altor avarii.

Dacă mașina poate fi deplasată, încearcă să o scoți în afara părții carosabile, degajând locul accidentului.

Dacă motorul nu pornește sau te confrunți cu alte probleme de natură tehnică, probleme care nu permit deplasarea autovehiculului prin mijloace proprii (scurgeri de lichide sau scurtcircuite electrice), împinge sau remorchează mașina în afara părții carosabile.

În acest caz mergi la Poliție în termen de 24 de ore pentru a anunța producerea accidentului său dacă se îndeplinesc condițiile completează formularul de constatare amiabilă de accident.

  • Accident cu vătămări corporale

În urma accidentului produs există, din nefericire, persoane vătămate. Încearcă să-ți păstrezi calmul și acționează responsabil.

Ce trebuie să faci:

    • Suna la 112 pentru a chema Salvarea și Poliția sau anunță accidentul prin intermediul altor persoane
    • Nu modifica poziția mașinii, nu șterge urmele accidentului
    • Acordă primul ajutor
    • Nu părăsi locul accidentului fără încuviințarea poliției!

Avizarea daunei la Asigurator

Pentru a vedea procedurile specifice fiecărui Asigurator referitoare la modul de avizare a unei daune, precum și listele centrelor de constare, accesează link-urile de mai jos:

Constatatul amiabil – (formulare)

Documente necesare:

  • Care sunt documentele necesare când te prezinți la Poliție pentru declararea evenimentului:

    • permisul de conducere
    • certificatul de înmatriculare a autovehiculului
    • buletinul/cartea de identitate
    • documentele de transport, conform legilor în vigoare (dacă este cazul)
    • asigurarea RCA pentru vehiculul tău și seria și numărul asigurării Casco. Poliția îți va întocmi un proces verbal și îți va elibera o autorizație de reparație.
  • Care sunt documentele necesare când te prezinți la Asigurator, în vederea avizării unui accident și obținerii unei autorizații de reparație:

    • formularul de constatare amiabilă completat de ambii conducători auto
    • permisul de conducere al șoferului implicat în accident
    • certificatul de înmatriculare a autovehiculului
    • buletinul/cartea de identitate a persoanei care avizează dauna
    • asigurarea RCA valabila la data evenimentului pentru autovehiculul tău.

Întrebări frecvente - RCA

RCA: asigurarea de răspundere civilă auto, este o asigurare obligatorie pentru toți posesorii de autovehicule și acoperă daunele produse din vina proprie unui terț, nu acoperă daunele produse autovehiculului propriu.

Se despăgubesc avariile sau distrugerile cauzate bunurilor de către autovehiculul asigurat, precum și vătămările corporale și/sau decesul persoanelor implicate în accident dar care nu sunt direct responsabile de aceasta, și nu se vor despăgubi avarii sau distrugeri produse autovehiculului și bunurilor aparținând celui vinovat de accident.

Limitele de despăgubire pentru 2022 sunt:

  • până la 6.070.000 euro pentru vătămări corporale și deces (indiferent de numărul persoanelor prejudiciate);

  • pana la 1.220.000 euro pentru pagube materiale

Da. În cazul în care pe perioada de valabilitate a poliței nu s-au plătit daune sau nu se datorează despăgubiri, vei primi înapoi banii pentru lunile ramase în poliță.

Da. Este vorba de asigurarea Carte Verde, care începând din ianuarie 2007 este inclusă în polița RCA, pentru țările membre UE plus Elveția, Andora și Croația. Există 45 de țări care folosesc sistemul de Carte Verde, unii asiguratori acoperă doar țările specificate mai sus alții oferă acoperire și pentru altele. Este recomandat să te informezi de acoperirea poliței RCA deținute înainte de a călători în țări din afara UE , Elveția, Andora și Croația.

Bonus malus este un sistem introdus în Ianuarie 2010 în urma căruia un șofer ce nu a produs accidente în anii precedenți va beneficia de o reducere a primei plătite. În cazul în care asiguratul a fost implicat în unul sau mai multe accidente în anul precedent, acesta va plăti o primă considerabil mai mare. Acest sistem a fost introdus pentru a spori grija și atenția șoferilor în a evita accidentele, tariful RCA putând ajunge pana la 200% în cazul producerii a mai multe accidente pentru care au fost plătite daune.

Odată cu intrarea în U.E. piața asigurărilor a devenit liberă, fiecare societate având astfel dreptul să stabilească propriul preț: în funcție de polița lor de preț, de costuri, de dorința de a acapara o anumită cotă de piață,etc . Condițiile generale sunt aceleași peste tot, sumele maxim asigurate la fel, ce diferă practic este prețul și numele care apare pe polițe.

Constatul amiabil creează cadrul juridic prin care se simplifică procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce îndeplinesc următoarele condiții:există cel mult 2 vehicule implicate, nu există daune corporale și cele 2 părți se înțeleg. Prin urmare soluționarea problemei se va face la asigurătorul vinovatului, nemaifiind necesară implicarea politiei.În cazul în care părțile nu se înțeleg sau sunt mai multe vehicule implicate se urmează procedura clasică.

Avantajul este că vei beneficia de extinderea asigurării casco și pentru riscul de furt și avarii gratis, în afara teritoriului României.

Amenda este de 1000 lei sau 500 lei în 48 ore, plus reținerea talonului și a plăcuțelor de înmatriculare până la încheierea unei polițe. În caz de accident situația este mai gravă, pentru că se adaugă plata despăgubirilor.

Dacă mașina urmează să se ridice de la un dealer auto (mașina nouă), poliță intră în valabilitate în aceeași zi, dacă nu, cel mai devreme a doua zi.

Dacă mașina e în leasing verificați dacă aveți dvs dreptul să încheiați polița RCA. Apoi e bine de știut că unele societăți percep tarif de persoană fizică dacă utilizatorul este o persoană fizică.

În cazul în care nu ai încheiată o asigurare CASCO, trebuie să te adresezi Fondului de Protecție a Victimelor Străzii, fond administrat de BAAR.

Perioada minimă este de 6 luni,cu excepția mașinilor ce urmează să aibă numere roșii-în acest caz se poate încheia și pe o lună!

În toată țările din U.E. Atenție însă, dacă intenționați să călătoriți mai des în țări non UE, sunt câteva societăți care au în standard aceste țări. Contactează-ne pentru mai multe detalii.

Reducerea pentru pensionari diferă de la o societate la alta, poate fi intre 20% și 50%. Se oferă pe baza talonului de pensie care trebuie anexat la polița ce rămâne la asigurator.

Din păcate nu, tuturor societăților de asigurare din România le este interzis să încheie RCA pentru mașinile înmatriculate în alte tari.

Desigur, odată semnat contractul de vânzare-cumpărare, vechea poliță își încetează valabilitatea. Pentru a putea circula și pentru a putea înmatricula mașina ai nevoie de o nouă asigurare RCA pe numele noului proprietar. Dacă numărul de înmatriculare se schimbă, se face fără el, numărul de identificare fiind cel mai important.