Ghidul asigurărilor de călătorie

Asigurare de calatorie

Face parte din firea omului să nu se gândească la rău înainte de vacanţă, de călătorie – totuşi, precauţia este binevenită, când vizităm locuri şi ţări străine. Asigurarea de sănătate – care acoperă mai multe laturi a călătoriei – este cea mai bună modalitate pentru de a fi pregătiţi în cazul evenimentelor nedorite. Iată ce trebuie să ştim despre asigurările medicale de călătorie.

Pe ce perioadă se poate încheia asigurarea medicală de călătorie în străinătate?

De la o excursie city-break de câteva zile, până la călătoriile frecvente în ţări străine, asigurările medicale pot acoperi toate exigenţele.

Din punctul de vedere al valabilităţii, asigurarea se poate încheia pe durata călătoriei (poliţa de asigurare având o valabilitate fixă, corelată cu valabilitatea călătoriei), dar şi pe perioade anuale. În cazul din urmă, în funcţie şi de oferta firmelor de asigurare, poliţa poate oferi acoperire totală, de 365 zile, sau acoperire doar călătoriilor de maxim 25-42 zile.

Ce despăgubiri se pot acorda prin intermediul asigurării medicale?

Asigurarea acoperă cheltuielile medicale ca urmare a unui accident sau urgenţe medicale, inclusiv cheltuielile medicale ca urmare a unui puseu acut al unei afecţiuni medicale pre-existente sau boli cronice, precum şi cheltuielile de repatriere în cazul decesului persoanei asigurate. Opţional, în funcţie de produs şi asigurator se pot include:

  • asigurarea de accidente persoane cu acoperirea riscului de deces/invaliditate din accident a persoanei asigurate
  • asigurarea bagajelor cu acoperirea riscului de deteriorare, distrugere sau pierdere a bunurilor persoanei asigurate
  • asigurarea de răspundere civilă faţă de terţi ce acoperă prejudiciile provocate de persoana asigurată unei terţe persoane

Care sunt variantele de sume asigurate oferite?

Sumele asigurate variază în funcţie de asigurator şi produsul dorit. În cazul asigurărilor medicale se situează între 10.000 şi 90.000 de euro, precum şi sublimite pentru cheltuieli de repatriere şi cheltuieli medicale ca urmare a unui puseu acut al unei boli cronice şi/sau  afecţiuni pre-existente.

Asigurarea de accidente persoane se situează între 1000 şi 9000 de euro pentru riscuri precum deces şi invaliditate, urmare a unui accident. În cazul asigurării bagajelor se returnează între 350 şi 1000 euro, iar asigurarea de răspundere civilă faţă de terţi poate să acopere cheltuieli de la 5000 până la 90.000 de euro.

Care sunt aspectele de luat în seamă la alegerea produsului?

În cazul încheierii unei asigurări trebui să ţinem cont de planul de acoperire teritorială (putem să alegem acoperire în Europa, sau, cu o majorare între 50% şi 100%, este disponibilă şi acoperirea internaţională).

De asemenea, este importantă şi modalitatea de încheiere a poliţei – putem face individual, dar şi pe familie (cu reducere de 5-15%) sau pe grupuri de peste 10 persoane (cu reducere de 3-20%).

Acoperirea accidentelor cauzate de sporturile de agrement (precum: schi, ski-bobbing, snowboard, schi nautic, surfing, wind-surfing, parascending, navigaţie, iahting, rafting, canoe, caiac, scuba diving, carting) nu sunt incluse în asigurarea de bază, dar se poate face opţional, pe lângă o majorare de 50-100 %.

Cum să procedăm în situaţiile de urgenţă?

În caz de urgenţă să sunaţi imediat la centrul de urgenţă (indicat pe poliţă) şi să furnizaţi datele din poliţa de asigurare.

Dacă nu aveţi posibilitatea să contactaţi centrul de urgenţă înainte de a consulta un medic sau de a merge la spital, va trebui să sunaţi de îndată ce este posibil. În oricare caz să prezentaţi medicului sau personalului medical poliţa de asigurare.

Dacă nu aţi avut posibilitatea să contactaţi centrul de urgenţă, să păstraţi toate facturile, chitanţele şi fişele de tratament care sunt emise de unitatea medicală, iar la întoarcerea în ţară să contactaţi firma de asigurare în termen de 5 zile pentru deschiderea dosarului de daună. Despăgubirea se acordă în maxim 30 de zile după depunerea documentelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *